Wednesday, May 10, 2006

Ερωτικό Κτήνος [4/5]

Οι συμπατριώτες του Τζόναθαν Γκλέιζερ μέχρι πρότινος μνημόνευαν μονάχα περιπτώσεις όπως το «Συλλάβετε τον Κάρτερ» ή το «Βρώμικο Σαββατοκύριακο». Ύστερα ήρθε η σειρά του «ανανεωτικού» στιλ του Γκάι Ρίτσι, ο οποίος έβαλε νερό στο κρασί της παράδοσης και κινήθηκε οριακά στο ύφος της παρωδίας, συνδυάζοντας την εγκληματική βία με το ανελέητο χιούμορ («Δύο Καπνισμένες Κάννες»). Και, ξαφνικά, ένας από τους πιο φημισμένους «βιντεοκλιπάδες» της χώρας, με επιπλέον περγαμηνές από το χώρο της διαφήμισης, κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και... τους αλλάζει τα φώτα!

Το «Sexy Beast» του Τζόναθαν Γκλέιζερ έρχεται ως η επιτομή ενός είδους, με το θράσος να επαν-εφεύρει το κινηματογραφικό cool, αλλά και να σε «στέλνει» γενικώς με τη στιλάτη αφήγησή του, βασισμένη πάνω σε ένα εξαντλητικό ψυχολογικό παιχνίδι χαρακτήρων.

Στο ηλιόλουστο σκηνικό της Κόστα Ντελ Σολ, ο Γκαλ, πρώην φίρμα στον κόσμο της παρανομίας, δέχεται την πρόσκληση για μια «τελευταία δουλειά» στα πάτρια εδάφη, την παράτολμη ληστεία μίας τράπεζας. «Αγγελιοφόρος» του κακού, ο Ντον, παλιός συνεργάτης και... psycho προς αποφυγήν, ο οποίος δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση. Στους αντίστοιχους ρόλους, οι Ρέι Γουίνστον και Μπεν Κίνγκσλεϊ δίνουν ρεσιτάλ, με τον τελευταίο να δημιουργεί έναν από τους πιο αντιπαθείς χαρακτήρες που ζήσαμε ποτέ στο σινεμά και... δεν θα θέλαμε να μας πετύχει ποτέ στην πραγματικότητα! Όσο για το τελευταίο ημίωρο, εκτός από την εντυπωσιακή σεκάνς ριφιφί, αποτελεί πραγματική επίδειξη αφηγηματικού ύφους.

Μια ταινία που κυλάει αργά μέσα σου, για να γίνει εθισμός σχεδόν ψυχοφθόρος... Σκεφτείτε το καλά, γιατί ο Ντον μπορεί να βρίσκεται κάπου εκεί έξω - αν όχι μέσα σας!

Sexy Beast [2000] / για το περιοδικό ΜΕΝ

0 Comments:

Post a Comment

<< Home