Thursday, August 28, 2008

Wanted [4/5]

Υπαλληλάκος γραφείου «απάγεται» από αδελφότητα εκτελεστών που του ζητά ν’ ακολουθήσει τα χνάρια του πρόσφατα χαμένου πατέρα του, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τις υπεράνθρωπες ικανότητές του.

Βασισμένο σε μια σειρά από κόμικ, για την οποία δεν άκουσα τα κολακευτικότερα σχόλια από fans του είδους, το «Wanted» σηματοδοτεί τη μεταγραφή του Ρώσου Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ προς τη Δύση, επιτρέποντάς του να απογειωθεί προς όρια θεάματος πραγματικά πρωτόγνωρα! Χωρίς υπερβολές, μιλάμε για ταλέντο που δείχνει πως μπορεί να γίνει ο επόμενος Τζέιμς Κάμερον της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Αν του δώσουν και κάτι καλύτερο σε σενάριο στο μέλλον...

Ναι, το «Wanted» αποτελεί τη χαρά του trash για τη γενιά των πολυκινηματογράφων. Αυτό που βλέπουμε στην οθόνη, όμως, δεν ξανάγινε! Με έναν in your face τσαμπουκά που σου θυμίζει ολοφάνερα το «Fight Club» (σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ρουτίνα ζωής και το γραφείο του ήρωα) και αδρεναλινικές σκηνές δράσης οι οποίες αδιαφορούν για το νόμο της βαρύτητας με ένα ολότελα δικό τους στιλ, ο Μπεκμαμπέτοφ σπάει τα μούτρα στους κανόνες των σκηνοθετών που αρίστευσαν στο είδος της περιπέτειας μέχρι σήμερα, σχεδόν με τον τρόπο που ο Τζέιμς ΜακΑβόι «προσγειώνει» ένα πληκτρολόγιο στη φάτσα του συναδέλφου που του πηδάει τη γκόμενα, για ν’ αφήσει να αιωρηθεί ένα «άντε και γαμήσου» τρικ υπεροψίας προς εκείνους που θα νιώσουν πως μπορούν να χλευάσουν τη δουλειά του. Κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μονάχα εάν το μυαλό σας προλάβει να φρενάρει σε σεναριακά κενά και αδικαιολόγητες τροπές - κόσκινο από τις αδέσποτες σφαίρες, που αγκομαχούν να ολοκληρώσουν την υποπλοκή υπονόμευσης της αδελφότητας. Αλλά αυτό είναι το μοναδικό μελανό σημείο του φιλμ και μέχρι τότε θα έχετε... εκτιναχτεί από το κάθισμά σας κάμποσες φορές, είτε εξαιτίας του ρυθμού στις σεκάνς εκτελέσεων ή του σιδηροδρομικού εκτροχιασμού, είτε γιατί η Αντζελίνα Τζολί περιφέρεται σαν διεγερτικό για όλες τις αισθήσεις, σ’ ένα ρόλο που - αν και χωρίς βάθος - είναι φορεμένος εφιαλτικά εφαρμοστά πάνω της... Μη σας λείψουν τα χαρτομάντιλα!

Wanted [2008] / για το CINEMaD & το mftm

4 Comments:

Blogger Stratos Bacalis said...

λέω να υποκύψω... όταν μπορέσω...

9:34 PM  
Blogger DJ Fat B. Rip said...

εγω γενικα θελω να συμφωνησω στο γενικο πλανο που δινεις, σε σχεση με την σκηνοθετικες ικανοτητες κτλ. αλλα θελω να τονισω την ανυπαρξια του σεναριου. δηλαδη πραγματικα τοσο ανυπαρκτο σεναριο ειχα αιωνες να δω (σε μεγαλη παραγωγη προφανως εννοω). δηλαδη σατανικοι υφαντουργοι? που ακουνε εναν διαβολικο αργαλιο? που τους στελνει μυνηματα σε δυαδικο με στραβοβελονιες? ΤΡΑΓΩΔΙΑ (μια βολτα στο γουικιπεδια ή αλλα παρομοια θα αποκαλυψει οτι αυτα ηταν εφευρηματα του σεναριαγραφου, και καμια σχεση δεν ειχαν με το ομονυμο κομικ) και θελω να θεσω 2 ζητηματα
1) πως σκηνοθετες με μεγαλες προοπτικες , και υποτιθετε φτασμενοι ηθοποιοι , πως μπορει να διαβαζουν αυτο το σεναριο και να δεχονται να παιξουν....,.
2) οσο και αν προφανως ειναι πολυ υποκεμεινικη η βαθμολογηση μιας ταινιας, και δεν μπορω να σε κατηγορησω για το 4/5, απορω να μου πεις τι ρολο παιζει για σενα το σεναριο σε μια ταινια. παροτι δεν ειναι δυνατο να ποσοτικοποιησουμε τα παντα για να κανουμε την αντικεμενικη κλιμακα (τοσο για σεναριο, τοσο για σκηνοθεσια κτλ) και παροτι γουσταρω οταν οι κριτικοι δεν ειναι "σφιχτοκολοι" και επειδη περασαν καλα σε μια ταινια να την βαθμολογουν καλα , χωρις κομπλεξ , συνεχιζω να το εχω εκτος οπτικο μου πεδιου πως ολα αυτα μπορουν να αναπληρωσουν την απουσια σεναριου.
ισως να μην ειμαι πολυ παραδοσιακος, αλλα για μενα το σεναριο παρμενει το α και το ω για μια ταινια, (τουλαχιστον σε αυτου του τυπου τις ταινιες)

1:07 PM  
Blogger franki said...

Απίστευτα ρηχή ταινία.

Δεν έχω πρόβλημα με τις ανάλαφρες ταινίες, αντίθετα τις απολαμβάνω (βλ. batman, james bond etc) αλλά υπάρχει και ένα όριο. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ανύπαρκτο σενάριο (ούτε video game δεν έχω παίξει με τέτοιο σενάριο) παρουσιασμένο εντελώς κακόγουστα.

Επίσης οι ερμηνείες απλά δεν υπάρχουν είτε λόγω σεναρίου είτε λόγω ανικανότητας. Από τα 5 πρώτα λεπτά όπου ο McAvoy ουρλιάζει σα χαζογκόμενα, υποψιάζεσαι τι θα ακολουθήσει...

Το μόνο κομπλιμέντο για το Wanted είναι ότι αποτελεί μια κακή απομίμηση του Fight Club και του Shoot em up.

Χαλαρά η χειρότερη ταινία που έχω δει φέτος.

-1/5

1:02 PM  
Blogger R@miAnNa said...

δεν μου αρεσε και πολυ...καπου με κουρασε...

11:34 PM  

Post a Comment

<< Home