Sunday, December 24, 2006

The Prestige [4/5]

Κορυφαία από άποψη ποιότητας και εμπορικότητας μαζί, η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, «The Prestige», μπορεί να ειδωθεί και σαν μια αλληγορία πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου, μιας τέχνης που διαρκώς μας εξαπατά - κι ας μας αποκαλύπτει όλο και περισσότερο τα μυστικά και τα τρικ της. Εντείνοντας το σασπένς του θεατή, ο Νόλαν επιλέγει για εισαγωγή το θάνατο ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές του, προχωρώντας στη δίκη του άλλου που, πιθανότατα, θα τον οδηγήσει στην αγχόνη. Μιλάμε για δύο μάγους του βικτοριανού Λονδίνου που, ύστερα από ένα τραγικό συμβάν πάνω στη σκηνή, συγκρούονται για τη δόξα με τον πιο άπληστο και εκδικητικό τρόπο. Ένα κόλπο τηλεμεταφοράς θα κορυφώσει την κλιμακούμενη αντιπαράθεσή τους, κάνοντάς σε να ξεχνάς ποιος είναι ο αληθινός μάγος των ψευδαισθήσεων σε τούτο το αριστοτεχνικό θρίλερ περιόδου που σπάνια ανοίγει τα χαρτιά του ή αποκαλύπτει τις τεχνικές των ανατροπών του. Τελικά, ο κύριος Νόλαν, τοποθετώντας τη δράση πάνω σε μια κοινωνία που μεταβαίνει από την οφθαλμαπάτη στο πιο αληθοφανές αν και μυστηριώδες θαύμα της επιστήμης, είναι ο ουσιαστικός νικητής εδώ, πολύ απλά διότι δείχνει πως κατέχει την τέχνη του ταχυδακτυλουργού των εικόνων χωρίς καν να μας υποβάλλει σε ένα μαρτύριο ψηφιακής απάτης, τόσο πολυφορεμένης στο σημερινό σινεμά (πιάνετε τη σύνδεση με το φιλμικό σύμπαν;). Το ακούτε συχνά, αλλά, όντως, το «The Prestige» είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

The Prestige [2006] / για την Athens Voice

6 Comments:

Blogger mystery falls down said...

Παραλίγο να την έχανα [οφείλεται στην εμμονή (λέξη που αναφέρεται τακτικά και στην ταινία) μου να τις παρακολουθώ την ημέρα που προβάλλονται για πρώτη φορά] ! Ευτυχώς που μεσολάβησε η Πρωτοχρονιά [ελπίζω το 2007 οι προβολείς της ευτυχίας και της ευφορίας να φωτίζουν συνέχεια την σκηνή της ζωής σας και να σας επιφυλάσσουν πολλά χαμόγελα και εξαίσιες ταινίες (κατά συνέπεια και σε εμάς!)] και παρενέβη τον άτυπο κανόνα.

"Μαγική" η κριτική σας για ακόμα μία φορά (ίσως βέβαια να φταίει ότι δεν έριξα όλη την προσοχή μου σε αυτήν καθώς τη διάβαζα, ίσως ότι έτσι επιθυμούσα να είναι, ίσως απλά να είναι η αλήθεια)!

3:33 AM  
Blogger CINEFREEK said...

symfono oti isos ine i kalyteri tainia gia thn perasmeni xronia mazi me to VAVEL kai to VOLVER KALI XRONIA!!!!!

5:27 PM  
Blogger H2O said...

Την είδα πριν 1 μήνα περίπου στην Γαλλία και πράγματι είχα εντυπωσιαστεί..ο Christian Bale & Michael Caine φοβεροί (και έκπληξη,μιας και δεν είχα διαβάσει όλο το cast,ο David Bowie)..τώρα περιμένουμε και το Illusionist με Norton & Giamatti για να συγκρίνουμε (;)

2:30 PM  
Blogger cinemad said...

Mystery, γι’ αυτή την ταινία θα μπορούσα να γράψω και βιβλίο κάποτε, τόσο πολυεπίπεδη είναι. Κι ας μην την πήραν χαμπάρι οι περισσότεροι (δυστυχώς και συνάδελφοι). Ο χρόνος σίγουρα θα μας κάνει να γυρίσουμε προς το μέρος της με μεγαλύτερη προσοχή.

Cinefreek, τα δύο παραδείγματα που ονοματίζεις ούτε που ακουμπάνε την ταινία του Νόλαν. Το δάχτυλο στον ουρανίσκο, πάλι, κάτι ακουμπάει...

h2o, αποφύγετε τη σύγκριση. Το μόνο ενδιαφέρον πράγμα που έχει αυτή η «άλλη» ταινία μάγων για φέτος είναι το καστ και η φωτογραφία. Άντε και η μουσική του Γκλας.

10:52 PM  
Blogger quieterworlds said...

Τα σκηνικά είναι εκπληκτικά κι η σκηνοθεσία εκπληκτική(θυμίζει Μπάρτον στις πιο φωτεινές του σκέψεις). Η σεκάνς με την ξανθιά ηρωίδα να εκτινλαζεται απ'το γυάλινο κουτί με το νερό αποτελεί σκηνή ανθολογίας στο παμπάλαιο βιβλίο του κινηματογράφου κι οι ερμηνείες σκίζουν-με την Σκάρλετ να ζητά τα ρέστα.Σενάριο πολυεπίπεδο και το τέλος ανατρεπτικό κι ικανό να σου γεμίσει κενά που δημιουργήθηκαν καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας.
Ίσως η παρατραβηγμένη διάρκειά της να σε κάνει να πεθυμήσεις λίγο το κρεβάτι σου, αλλά τι να κάνουμε-τα μεγάλα διαμάντια θέλουν κόπους να ξεθαφτούν.
9/10

5:22 PM  
Blogger tks said...

μολις την είδα στη tv, δεν θυμάμαι γιατι την είχα χάσει, μου φαινεται και λογω των χλιαρων κριτικων - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!

12:07 AM  

Post a Comment

<< Home