Friday, July 14, 2006

Star Wars: Επεισόδιο ΙΙΙ - Η Εκδίκηση των Σιθ [2/5]

Έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή όπου ένα 10χρονο παιδί παραπατούσε στα σκαλιά του Ράδιο Σίτυ στην Πατησίων, αντικρίζοντας στη μεγάλη οθόνη ένα πρωτόγνωρο θέαμα αστρικών πολέμων και καταδιώξεων. Πέρασαν 28 χρόνια, ο μύθος της ταινίας απέκτησε διαστάσεις που δε θα μπορούσε να διανοηθεί κανένας πιτσιρικάς της γενιάς μου, και σήμερα αυτή η υπέροχη σελίδα για το είδος του φανταστικού κλείνει οριστικά. Χωρίς να μας ανήκει πια. Βλέπετε, το «Star Wars» δεν ωρίμασε τόσο αγαθά δίπλα μας. Μετατράπηκε σε merchandising κολοσσό, που περισσότερο σχετίζεται πλέον με συμβόλαια καταναλωτικών... αγαθών παρά με παιδικές συνειδήσεις. Εκτός κι αν ανήκετε στην εκκεντρικά μειοψηφούσα μερίδα κάτι «κατεστραμμένων» που ντύνονται σαν τους χαρακτήρες της saga και για εβδομάδες ή μέρες ολόκληρες ξημεροβραδιάζονταν έξω από τις αίθουσες που θα έπαιζαν το όποιο νέο επεισόδιο... Τι γίνεται με εμάς, τους υπόλοιπους; Ανασκαλίζουμε ίχνη συγκίνησης και μετά τ’ αφήνουμε να αναπαυθούν στο παρελθόν που αγαπάμε να θυμόμαστε... θολά.

Αισθάνομαι κάπως άβολα με την κριτική για την «Εκδίκηση των Σιθ» και δεν ξέρω σε τι ποσοστό ή όχι αδικώ το ίδιο το φιλμ. Πιθανά γιατί θα προτιμούσα να μην υπήρχαν αυτά τα τρία τελευταία («πρώτα» στην ουσία) επεισόδια που αφορούσαν σε άλλου τύπου προσδοκίες, καθαρά εμπορικές, για ένα target group ηλικιακά ετερόκλητο. Στο φινάλε, ακόμη δεν έχω καταλάβει σε ποιους απευθύνεται αυτό το «σύγχρονης» αντίληψης «Star Wars». Και ο συγκεκριμένος επίλογος δε δίνει την ετυμηγορία. Γιατί ενώ από τη μια κοιτάζει το ταμειακό συμφέρον του, από την άλλη προσπαθεί απεγνωσμένα να ικανοποιήσει τους απογοητευμένους fans του παρελθόντος, κατεβάζοντας τους τόνους σε δήθεν πιο σκοτεινά μονοπάτια. Έλα όμως που ξέχασαν μια βασική λεπτομέρεια: στο σκοτάδι επίσης πέφτεις και τσακίζεσαι!

Μιας και γνωρίζαμε τη συνέχεια, ήταν προφανές το γεγονός ότι αυτή η ταινία δεν θα έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο Άνακιν θα τα έπαιρνε στο... κράνος καθώς θα μεταμορφωνόταν σε Νταρθ Βέιντερ, και η Πάντμε θα γεννούσε τα δύο αξιαγάπητα μωρά ονόματι Λουκ και Λέια που για κάμποσα χρόνια, μαζί με μας, θα αγνοούσαν τους ακριβείς δεσμούς συγγένειάς τους. Όλα όσα συμβαίνουν στο background είναι γεμίσματα που αιτιολογούν την ύπαρξη μιας μεγάλου μήκους ταινίας, περιέχοντας απείρου ανοησίας διαλόγους, ερμηνείες που εκθέτουν καριέρες και κάποιες ψηφιακές σκηνές μαχών στο διάστημα, μη τυχόν και χάσει το ενδιαφέρον η σημερινή πιτσιρικαρία (η οποία κατ’ οίκον βγάζει τα μάτια της με παιχνίδια πιο θεαματικά και βίαια πλέον).

Χωρίς να είναι τόσο αποτυχημένη όσο οι δύο προηγούμενες συνέχειες, η «Εκδίκηση των Σιθ» σου υπενθυμίζει διαρκώς την ανισότητα ενός θεάματος που μοιάζει να φτιάχτηκε για teenagers (που δε δίνουν μια) και για ενήλικες (που θα ήθελαν να δουν την όλη saga να ωριμάζει αντί να κατρακυλάει προς μια λογική «λούνα παρκ»). Παρά τα «τάξε μου» του Τζορτζ Λούκας, τα δύο μέτωπα ισοφαρίζουν με μέτριες εντυπώσεις και δίχως πόντους από σκορ. Ούτε καλάθια, ούτε γκολ. Αυτογκόλ. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές θα μειδιάσουν με τη δικτατορία του Πάλπατιν, θα γκρινιάξουν με το ενοχικό gore και τα υπονοούμενα σφαγών από τον Άνακιν, θα γελάσουν με το πόσο παλαιάς τεχνολογίας δείχνει σήμερα η στολή του Νταρθ στα κοντινά και θα αφήσουν την αίθουσα χωρίς το βάρος ότι χρωστάνε σε κανέναν άλλο πια. Οι μικρότεροι; Θα μείνουν καρφωμένοι στην κονσόλα των επόμενων games...

Καλλιτεχνική αξία μην περιμένετε να βρείτε, έχει χαθεί από το 1980 και το «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται». Αυτό μονάχα θα ξαναβλέπω στο μέλλον, με περισσότερη αγάπη και την ανάμνηση πως μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν γαλαξία μακρινό, υπήρχαν κάτι παιδιά που δεν ήξεραν τι θα πει να κοιτάς τ’ αστέρια και να ονειρεύεσαι με τόση φαντασία. Αυτά τα «παιδιά» σήμερα προτιμούν να κρατάνε το δικαίωμα στη φαντασία τους, με δικό τους trademark, copyright ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Θέλω να ελπίζω.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith [2005] / για την Athens Voice

1 Comments:

Blogger ObiWan said...

Ο πόλεμος των άστρων δεν ειναι απλά "αλλο ενα επος" ή μια φαντασμαγορική ταινία.
Ο πολεμος των άστρων είναι μια μυστηριακη ταινια που κινειται σε ενα μεταφυσικό και φιλοσοφικο υποβαθρο.Δεν δύναται ουδεις ορθολογιστης νους να κατανοει(ή να έχει το θράσος να λασπολογει τοσο φθηνα)τετοιες επικες υπερ-παραγωγες
Αλήθεια ποσοι κατάλαβαν οτι η Δύναμη που λεει ο Λούκας με το στομα του Γίοντα είναι η οργονή του Βιλχελμ Ρα'ι'χ, ο πλατωνικός Αιθέρας, η σκοτεινή ύλη που τωρα ανακαλυπτουν δειλά-δειλά οι συγχρονοι επιστήμονες?
Ο πολεμος των άστρων λοιπόν δεν θεωρείται τυχαία έπος(saga)αλλά δικαιολογείται γιατι δομεί μια ολοκληρη φιλοσοφία.Η απαστραπτουσα ομορφια αυτής της φιλοσοφίας είναι σε φρασεις, σε εικόνες, σε ήχους ακόμα και σε μάχες μεταξυ του καλού και του κακου.
Ποιος μπορει να πει οτι η μουσική κάλυψη σε ένα τετοιο έπος δεν ήταν υπέροχη?Ποιος είπε ότι οι ηθοποιοι δεν είναι πολύ καλοί?Ποιος μπορει να πει οτι "χανει" στο σεναριο η εξαλογια του star wars?
Σε κάθε προταση βρίσκουμε ένα βαθύτερο νόημα, μια αλήθεια που μας μεταφερει αλλου σε "αλλους κόσμους"
Το σεναριο και η σκηνοθεσια όχι μονο δεν χάνουν τίποτα σε κανενα επεισόδιο του star wars αλλα αντιθετως γίνονται ζηλευτα και από αλλες ταινίες.
Ο ψευτοκουλτουριαρης ίσως να μη θέλει star wars με μεταφυσικες δυναμεις και υπερανθρωπινες καταστασεις ή περιεπετειες στο διαστημα.Ε, λοιπόν καλα κάνει.Να παει να δει την ψευτοκουλτουριαρική ταινία του αλλα να μην κρίνει αυτό που δεν μπορει να καταλαβει.
Η ουσία του star wars βρίσκεται τελικα στους συμβολισμους που έχει σε ένοιες που το ανεκπαιδευτο μάτι δε μπορεί να αγγίξει και τις βλέπει απλά σαν ένα φανταστικο "παραμύθι" που εκτυλισεται καπου στο μακρινό διαστημα.
Οσό για την εμπορευματοποιηση που κατηγορουν το star wars πολλοι αυτό το βρισκω λαθος!!!
Ποια ταινια που βγαινει πια δεν βγαζει κατευθειαν στο εμποριο κουκλακια, cd, αφίσες μπλουζάκια, καπελακια, ποτηρια, ακομα και wallpaper ή screensaver?
Ψαξτε το internet και κοιταξτε την εμπορευματοποιηση της τελευταίας ταινιας που είδατε στο σινεμα και θα δείτε ότι η κατηγορια αυτή ειναι "αβασιμη"!!!
Ολες οι ταινιες πια για διαφορους λόγους "γίνονται κουκλακια και αφίσες"
Όλες οι ταινιες πια ετσι κάνουν μαρκετινγκ!!!
Το να κρινει λοιπον κανεις μια ταινια με τετοιες ανόητες δικαιολογιες είναι το λιγοτερο βλακωδες!!!

4:56 PM  

Post a Comment

<< Home