Friday, October 13, 2006

Δίδυμοι Πύργοι [0/5]

Πήγε ο Όλιβερ Στόουν για αποτοξίνωση και δεν είπαν τίποτε στις ειδήσεις; Σκηνές σοκ, από μια πλευρά που δε φαντάζεστε, πρόκειται να ζήσετε αν μπείτε στο ρίσκο να δείτε αυτό το «έπος» αμερικανιάς και ηρωισμού, τοποθετημένο πάνω σ’ εκείνη την κακιά την ώρα όπου δύο επιβατικά αεροσκάφη χτύπησαν το κέντρο της Νέας Υόρκης. Με ένα σενάριο που επικεντρώνει στο δράμα μερικών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια των «Δίδυμων Πύργων» αστυνομικών, ο Στόουν απομακρύνεται από το πολιτικά προβοκατόρικο παρελθόν του και, λες και υπέστη λοβοτομή, αγιοποιεί τις ΗΠΑ και τον καθημερινό, απλό πολίτη που πρέπει να δράσει σαν... πεζοναύτης για να κρατήσει τη χώρα στα πόδια της! Ο ίδιος ο δημιουργός του φιλμ ισχυρίζεται πως δεν έκανε μια πολιτική ταινία, όμως, στήνοντας ένα σκηνικό πολέμου μέσα στην καρδιά της Αμερικής και αποδίδοντας διαστάσεις... Θείου σε έναν πρώην φαντάρο από το Κονέκτικατ, ο οποίος φτάνει στον τόπο της καταστροφής σαν από θαύμα για να σώσει τους ήρωες, μόνο που δε σε παίρνει από το χεράκι για μια βόλτα στην εκκλησία κι ύστερα από την κάλπη! «Ο Θεός έφτιαξε ένα πέπλο από καπνό για να μας προφυλάξει από πράγματα που δεν είμαστε έτοιμοι να δούμε», λέει το ένστολο παλικάρι και... τα γέλια γίνονται πιο ηχηρά, όταν ένας από τους πρωταγωνιστές βλέπει το Χριστό... Marine! Διόλου τυχαία και η μοναδική σινεφιλική αναφορά στο έργο: ένας από τους αστυνομικούς θυμάται το... «G.I. Jane» και υπομένει τον πόνο κάτω από τις μάζες του μπετόν! Σας υπενθυμίζω πως μιλάμε για ταινία ενός από τους πιο σκληροπυρηνικούς (και γι’ αυτό πιο μισητούς ) Δημοκρατικούς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Η «ταφόπλακα»; Στους τίτλους τέλους που μας ενημερώνουν για το τι συνέβη ύστερα στη ζωή αυτών των αληθινών προσώπων, μαθαίνουμε πως ο πεζοναύτης υπηρέτησε στο Ιράκ. Εις διπλούν! Μα τω Θεώ!

World Trade Center [2006] / για την Athens Voice

3 Comments:

Blogger cheaptalk said...

Πραγματικά είναι η πιο βαθιά υπόκλιση που έχει κάνει σκηνοθέτης στο Hollywood απ' την εποχή που ο Chen Kaige γύρισε το Killing Me Softly. Και τουλάχιστο αυτός έκανε τον Κινέζο.

Ούτε να τον λέγαν Oliver Von Gibson και να 'χε γυρίσει δέκα αντι-εβραϊκές στη σειρά. Τόσο χάλια τους φάνηκε αυτός ο Αλέξανδρος?

7:23 PM  
Blogger cinemad said...

Μπορεί να τον «γονάτισε» η θρησκεία και τα «God saves… whatever». Δεν έχω χειρότερο!

3:13 PM  
Blogger seagazing said...

Respect για το σχόλιο με την "ταφόπλακα"... Απαράδεκτη ταινία, ειδικά από αυτόν τον σκηνοθέτη.

8:47 PM  

Post a Comment

<< Home