Wednesday, June 27, 2007

Η Μάνα Έχει Πάντα Δίκιο [0/5] / Σπίτι με Κανόνες [0/5]

Έχω τη νοσηρή υποψία πως η γυναικεία περίοδος είναι μια εμπειρία που μπορεί να βιωθεί και από άρρενες! Αυτές οι δύο ταινίες αποτελούν το επιχείρημά μου. Σε περίπτωση που δεν τρομάξατε ήδη, μαντέψτε ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του νεο-συντηρητισμού στα μέσα αστικά στρώματα των ΗΠΑ: η μητρότητα. Τώρα, πολλαπλασιάστε τον πανικό σας στο άπειρο. Η κάθε μια από τούτες τις... mother φαμίλια έχει φέρει στον κόσμο μονάχα θυγατέρες! Σατανικό;

Στο «Η Μάνα Έχει Πάντα Δίκιο» του Μάικλ Λέμαν (που πήγε ο δημιουργός του αναρχικά διαφορετικού για τα 80’s «Heathers»;), η Νταϊάν Κίτον έχει καλοπαντρέψει δύο κόρες και σημαδεύει την τρίτη με το τουφέκι, βάζοντας μέχρι και αγγελία, έτσι ώστε η ίδια να περάσει από συνέντευξη τους πιθανούς μνηστήρες της Μάντι Μουρ! Ακολούθως, περνάμε μαρτυρικές ώρες για να διαλέξει η νεαρά ανάμεσα στον εγκεκριμένο γαμπρό ή στο απόλυτο μη πρότυπο κάθε μάνας, τον single κιθαρίστα και πατέρα ενός ανήλικου αγοριού, μέχρι να λάμψει το ηθικό δίδαγμα του «μην κρίνεις το πακέτο από το περιτύλιγμα». Ξεπερνώντας προσβλητικά τα όρια του φεμινιστικού θεάματος, το φιλμ παρουσιάζει τους άνδρες σαν πλάσματα χωρίς κανέναν άλλο ρόλο στην κοινωνία από το να γονιμοποιούν ή να κάνουν σεξ με το «στεφάνι» τους, εξαιρώντας το «comic relief» του δευτεραγωνιστή πελάτη της μιας κόρης, η οποία είναι... ψυχαναλύτρια! Φυσικά. Στη θέα της δεύτερης γαμήλιας τούρτας θα βρίσκεστε τόσο κοντά στην ιδέα του ευνουχισμού.

Because I Said So [2007] / για το CINEMaD

Εάν στο σπίτι της Κίτον όλα γίνονταν με το «έτσι θέλω» της μάνας, βάλτε τώρα στο μυαλό σας ένα «Σπίτι με Κανόνες» κάπου στην επαρχία του Αίνταχο, τους οποίους βάζει κατά παράδοση η γιαγιά Τζέιν Φόντα! Εκεί θα φιλοξενηθεί η αποξενωμένη καλιφορνέζα εγγονή που πρέπει να μπει στο σωστό το δρόμο, δίνοντας το καλό παράδειγμα και στη μάνα της που πρέπει να ξαποστείλει το δεύτερο σύζυγο διότι κακοποιούσε το παιδί... Τρεις γενιές γυναικείας νεύρωσης, με ενοχικές σχέσεις που καταπατούν τα χριστιανικά ήθη και τα ρίχνουν όλα στην αμαρτωλή εξάρτηση από το «ισχυρό» φύλο; Στον εξ’ από’ δω! Οι άρρενες, φυσικά, όχι οι τρεις κυρίες - σταρ που και τα βρίσκουν μεταξύ τους και θα συνεχίζουν να διοικούν αυτό το «σπίτι» που λέγεται Αμερική, με μέλλοντα γαμπρό το νεαρό μορμόνο του οποίου η... γαμήλια επιφοίτηση ήρθε ύστερα από τις χαρές του στοματικού σεξ. Τι άλλο να πω; Εάν τα έπαιζαν σε double feature, θα έπρεπε να δίνουν και σερβιέτες δώρο στο ταμείο. Ειλικρινά!

Georgia Rule [2007] / για το CINEMaD

0 Comments:

Post a Comment

<< Home