Wednesday, June 27, 2007

Απόδειξη Ενοχής [3/5]

Αεροναυπηγός με εγκέφαλο ένα σκαλοπάτι υποδεέστερο εκείνου του Χάνιμπαλ Λέκτερ βεβαιώνεται πως η αρκετά νεότερη σύζυγός του απολαμβάνει, πλέον, περισσότερο το ρόλο της μοιχαλίδος «κυρίας Σμιθ» παρά τα κατ’ οίκον καθήκοντά της και, τυφλωμένος από ζήλια, καταστρώνει το τέλειο έγκλημα αφήνοντας τους πάντες να πιστεύουν πως... ο ίδιος την πυροβόλησε στο κεφάλι! Βοηθός εισαγγελέα θα ρισκάρει την καριέρα του ως κατήγορος και θα δει τα πειστήρια του φόνου να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο σε ένα δικαστικό θρίλερ απίστευτης ίντριγκας του Γκρέγκορι Χόμπλιτ, το οποίο ξεγλιστρά της πεπατημένης μητρώου του είδους χάρη στη στυγνή δύναμη του κεντρικού χαρακτήρα (ο Άντονι Χόπκινς κεντάει με ηδονική απλότητα) κι ένα λούστρο καλλιτεχνικής διεύθυνσης και φωτογραφίας που ζήλεψε εγκληματικά το «Βασικό Ένστικτο» σαν ατμόσφαιρα. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, από την πλευρά του Νόμου, ισορροπεί γοητευτικά ανάμεσα στην καπατσοσύνη και τη μισητή μη ταύτιση με το θεατή, που έλκεται τόσο από τον Χόπκινς σε βαθμό προμελετημένου εγκλήματος. Μοιραία, το σενάριο παίρνει κάτι ανάποδες λίγο πριν από την ετυμηγορία, για να μας θυμίσει πως η ηθική θριαμβεύει πάντα στο τέλος. Γι’ αυτό το λένε «σινεμά»...

Fracture [2007] / για το CINEMaD

3 Comments:

Blogger relative_stranger said...

Περίμενα πως και πως να διαβάσω την κριτική σου γιατί δεν είσαι πλέον στην AV.
Αλλά 3; Για πόσα χρόνια ακόμα θα λέμε ότι ο Antony Hopkins κεντάει κάνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα;(το ίδιο ρόλο).Ήμουν νέος και γέρασα... αλήθεια... Επίσης καλλιτεχνική διεύθυνση; Ο κάθε διακοσμητής από το τελευταίο ΤΕΙ με καταλήψεις κάνει καλύτερη δουλειά ή έστω λιγότερο "πάλι;"!

4:31 PM  
Blogger cinemad said...

Α) Γιατί πρέπει να είμαστε τόσο επικριτικοί με το σινεμά της διασκέδασης; Συγκρίνοντας με άλλες ταινίες «του είδους», το φιλμ του Χόμπλιτ ξεπερνά το μέσο όρο.
Β) Το καλοκαίρι, συγκρίνοντας με τον οχετό της διανομής, τέτοιες ταινίες μοιάζουν με όαση. Διασκέδασης, το επαναλαμβάνω.

1:14 PM  
Blogger relative_stranger said...

Αυτό με τον οχετό ξαναπέστο! Ακούς εκεί Harry Potter το Σεπτέμβρη... Θα πάω και στρατό τον Αύγουστο και δεν θα το δω πρεμιέρα...

8:31 PM  

Post a Comment

<< Home