Thursday, July 05, 2007

Hostel: Η Συνέχεια της Παράνοιας [3/5]

Τρεις Αμερικανίδες που φοιτούν σε Σχολή Καλών Τεχνών στη Ρώμη αποφασίζουν να το ρίξουν έξω με προορισμό την Πράγα, αλλά αντ’ αυτού καταλήγουν σε σλοβάκικο ξενώνα και γίνονται στόχος ντόπιου και πανίσχυρου δικτύου το οποίο εμπορεύεται την... ανθρωποκτονία! Déjà vu τρελό; Ακριβώς. Το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει ο Ίλαϊ Ροθ στο sequel του «Hostel» είναι τα φύλα. Μαζί με έναν γλυκά παράλογο αποχαιρετισμό σε οτιδήποτε αθώο...

Ζυγίζοντας συγκριτικά τις δύο ταινίες (αναπόφευκτη επιλογή του πιο ενημερωμένου και gore freak θεατή), μπορούμε να δούμε με ευκολία πως ο Ροθ χάνει σε αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους σημεία, ώσπου να πετύχει μια ισορροπία που θα εξασφαλίσει και σε τούτο το «Hostel» τη σταθερή αξία των... τριών αστέρων. Το πρώτο ημίωρο είναι πιο μεστό και λιγότερο ανόητο από τις σεξο-ονειρώξεις των πρωταγωνιστών του 2005, οι λεσβιακοί υπαινιγμοί είναι αρκούντως προφανείς και διασκεδαστικοί, το αίσθημα της απειλής στάζει γνήσιο σαδισμό και το σχόλιο με τη σεκάνς του διαδικτυακού «πλειστηριασμού» για τα τρία μελλοντικά θύματα ξύνει πιο βαθιά την πληγή της ταξικής αλαζονείας. Στη μέση του φιλμ, το σασπένς χωλαίνει εξαιτίας της απουσίας του στοιχείου της έκπληξης, τα πάντα δείχνουν γνώριμα (κι ας έχουν μασκαρευτεί λιγότερο φτηνιάρικα από άποψης καλλιτεχνικής διεύθυνσης) και μέχρι να φτάσουμε στη μαύρη κι άραχνη υπόγα όπου θα λάβουν χώρα τα βασανιστήρια - εκτελέσεις, φτύνουμε αίμα με το ανατολικοευρωπαϊκό «κουλέρ λοκάλ» εξαθλίωσης που έχει κλείσει σπίτια και τουριστικά πακέτα για τις επόμενες δύο δεκαετίες τουλάχιστον... Το ζουμερό τρίτο μέρος παίζει με καλύτερα κρυφά χαρτιά και μπαλαντέρ ανατροπών απ’ ότι το πρώτο «Hostel», έχοντας επεξεργαστεί με μεγαλύτερη φροντίδα σεναριακά τους δύο βασικούς πλειοδότες (εξ Αμερικής, παρακαλώ). Ο καυλωμένος businessman που βγήκε για κυνήγι και το ανθρωπάκι που τρέμει τη σύζυγό του θα ξεγυμνωθούν απόλυτα την ώρα που θα πρέπει να διαλέξουν τα φονικά τους εργαλεία ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη θέα του αίματος που ρέει ζεστό ακόμη. Εκεί κερδίζει καλύτερα και πιο παιχνιδιάρικα από ποτέ ο Ίλαϊ Ροθ, με ένα σατιρικό κλείσιμο του ματιού πάνω στην απανθρωπιά της εποχής και έναν επίλογο που μας διδάσκει πως τα πάντα έχουν την τιμή τους - πλην της ανθρώπινης συνείδησης, η οποία μας έχει αφήσει χρόνους προ πολλού.

Αν και καλύτερο στα σημεία (με έμφαση σε σενάριο και σκηνοθεσία), τούτο το sequel αδυνατεί να πάρει κεφάλι-α και να ζητωκραυγάσει για τα κατορθώματά του, καθώς οι σκηνές δέλεαρ στερούνται originality και οφθαλμολάγνου κανιβαλισμού, με εξαίρεση ένα κλου που θα πονέσει και θα σφάξει το άρρεν κοινό σε... ευαίσθητη ανατομικά περιοχή! Αλλά... την κράτηση να την κάνετε. Και να μας ξανάρθετε, μη σας χάσουμε από πελάτες!

Hostel: Part II [2007] / για το CINEMaD & το mftm

6 Comments:

Blogger pridequeen said...

Για τα τουριστικα πακετα εχεις δικιο Ηλια γιατι Σλοβακια δεν προκειται να πατησω ποτε το ποδαρακι μου(οχι οτι σκοπευα).
Να υποθεσω οτι στο Hostel 3 το πρωτο μερος του εργου θα περιλαμβανει ενα gay ζευγαρι που αντι να παει Καραιβικη κανει λαθος στα εισητηρια και καταληγει Σλοβακια(τα υπολοιπα τα ξερουμε)? Το λεω γιατι στο πρωτο ειχαμε ετεροφυλα ζευγαρια,εδω λεσβιες.
Φιλια!

7:18 PM  
Blogger The Enchanted Boy said...

Πιο μαρτυρικός προορισμός για το gay ζευγάρι θα αποδειχθεί η Ελλάδα. Υπάρχει χειρότερο βασανιστήριο από τη βαρεμάρα στο pride και τη μουσική στα clubs;

Υ.Γ Eli Rules!

3:28 AM  
Blogger cinemad said...

Αν και ο Ροθ δεν επιθυμεί να γυριστεί τρίτο μέρος, προσωπικά θα μου άρεσε η προοπτική να δούμε κάτι τέτοιο με την πλοκή να εξελίσσεται σε αμερικανικό έδαφος. Αυτή θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

1:33 PM  
Blogger Broutzos said...

Βρε Ηλια, επειδη εχω καπως ευαισθητο στομαχι θα μπορουσες μηπως να μου πεις σε ποια ακριβως σημεια (hh:mm:ss) υπαρχουν λεσβιακοι υπαινιγμοι?

Thanks

2:03 PM  
Blogger cinemad said...

SupaCoopa, να προσέχεις ιδιαίτερα στη σκηνή όπου η γυμνή Σλοβάκα μοντέλα φλερτάρει με την πρωταγωνίστρια για ένα σκίτσο του κώλου στην Ιταλία και, σίγουρα, να κλείσεις τα μάτια σου όταν θα συνευρεθούν σε «χωριάτικο» spa στα πάτρια εδάφη της πρώτης. Ακόλαστες! :-Ρ

3:00 PM  
Blogger relative_stranger said...

Αυτό που κάποιοι θεωρούν ότι μια ταινία και ο σκηνοθέτης της ε΄χουν ενα κρημμένο μύνημα πίσω από το οφθαλμολουτρο του άπειρου αίματος δεν θα το κατλάβω.
Πραγματικά πόσο πιθανό είναι να εννοεί αυτά λες και πόσο πιθανό να είναι απλά ένας αμερικανος μ@λ@κ@ς;

Αποκλείεται να βγει επόμενο σε US foil γιατί ακριβώς δεν είναι σχόλιο περι ταξικής αλαζονείας αλλά απλά ή ικανοποίηση του σαδιστικού εσωτερικού μας ονείρου. Και ας μη το βλέπουμε ως κάτι παραπάνω...

2:05 PM  

Post a Comment

<< Home