Friday, November 17, 2006

47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Λιμάνι και συμπάθεια

Με μια θετική αύρα και, ελπίζω, καλύτερους ορίζοντες ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο σε ζωή κινηματογραφικό Φεστιβάλ της χώρας (το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου). Η τελετή έναρξης πραγματοποιείται με την εξαιρετική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, «Η Βασίλισσα», ενώ για τη λήξη ο βετεράνος Αλέν Ρενέ παρουσιάζει το «Ιδιωτικοί Φόβοι σε Δημόσιους Χώρους» (και τα δύο φιλμ έρχονται με πολλές περγαμηνές και βραβεία από το φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας).

Στον χαιρετισμό της Δέσποινας Μουζάκη (Διευθύντρια του Φεστιβάλ) παρατήρησα μια αγωνία προς την τόνωση του εμπορικού χαρακτήρα και των όποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, με την τέχνη να συναντά την αγορά, όπως λέει η ίδια. Όχι άδικο ούτε και λάθος, αν και στον τομέα αυτόν παρελθούσες διοικήσεις χασμουριόντουσαν θριαμβευτικά, με αποτέλεσμα το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να μοιάζει όχι βαλκανικό αλλά τριτοκοσμικό... Θέλει χρόνια πολλά και αγώνες για να αποκτήσει ισχύ και εκτός Ελλάδας (άρα, να συγκροτήσει και την αγορά του) αυτό το μαράζι και δε μοιάζει μονάχα με αγώνα δρόμου η δουλειά της κυρίας Μουζάκη. Ο ουσιαστικός της «εχθρός» είναι η εγχώρια παραγωγή και οι «δημιουργοί» που κάθε χρόνο ανεβαίνουν στη συμπρωτεύουσα με ψυχολογία καρδιναλίου. Αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων κρατικών και «εμπορικών» μυαλών...

Το κοινό της πόλης και πλήθος... Αθηναίων τουριστών, λοιπόν, πρόκειται φέτος να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες που προβάλλονται στις κλασικές αίθουσες του Ολύμπιον, των αποθηκών του λιμανιού και τις ανακαινισμένες αίθουσες του Βακούρα (προσθέσατε και μια στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το περπάτημα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν). Το διεθνές διαγωνιστικό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα, με 14 συμμετοχές, εκ των οποίων και 2 ελληνικές (το «Η Ψυχή στο Στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη και το «Ροζ» του Αλέξανδρου Βούλγαρη). Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις φετινές υποψηφιότητες για τα κρατικά βραβεία (που, πλέον, μπορούν να μετονομαστούν και σε «βραβεία καλύτερης εισπρακτικής απόδοσης», άρα μην εκπλαγεί κανείς αν ο μέγας νικητής - αριθμητικά σε βραβεία - είναι η ταινία του Νίκου Περάκη...). Προσθέσατε ρετροσπεκτίβες στους Σταύρο Τσιώλη και Δήμο Θέο και το μεγάλο θεματικό αφιέρωμα «50 χρόνια μετανάστευσης στον ελληνικό κινηματογράφο» (όχι, Δαλιανίδη δεν έχει, χάσατε!).

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο ξένο μέρος είναι η παρουσία του Βιμ Βέντερς, με masterclass και μεγάλο αφιέρωμα στη φιλμογραφία του, που, αν ρωτάτε κι εμένα, εκτός του ότι άργησε... ολέθρια δε μιλάμε και για έργα κάποιας σπανιότητας, άρα το κοινό μπορεί άφοβα να αναζητήσει το «νέο αίμα» ή κάτι πιο υποσχόμενο στις «Μέρες Ανεξαρτησίας» που αναζητούν τάσεις και εναλλακτικό προσανατολισμό με περισσότερο «αιρετικές» επιλογές. Εκεί θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε την αναδρομή στο έργο του Τσέχου δημιουργού Γιαν Σβανκμάγιερ. Νέοι Αμερικανοί, βαλκανικός κινηματογράφος, Βραζιλία και σύγχρονη Κίνα, η νέα ενότητα «Focus» με το αφιέρωμα «Teenage lust» και πληθώρα από παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες, πρεμιέρες έργων από τη ντόπια διανομή, αρκούν για να καλύψουν ένα δεκαήμερο όπως αγαπάμε σε ένα Φεστιβάλ. Σαν γιορτή.

4 Comments:

Blogger cheaptalk said...

Εμένα πάντως Η Βασίλισσα μ' άφησε μ' ανοιχτό το στόμα. Απ' την απορία γιατί τη λένε όλοι εξαιρετική :p

Ο Φρίαρς έχει μια τάση να θεωρεί το σενάριο συμβόλαιο απ' ότι λένε, και μάλλον αυτό φταίει για όλα. Εκτός του ότι είναι προφανώς κατά παραγγελία και φτηνό, χάνει και οποιαδήποτε αξιοπιστία που του 'χε χαρίσει η αντίστοιχη "φήμη" ότι είναι "πληροφορημένο". Με σκηνές σαν αυτή του Μπλερ να μη ξέρει το πρωτόκολλο και την Ελισσάβετ να βλέπει.. ταράνδους. Ελπίζω να αποδειχτεί, μετά θάνατο των ενδιαφερομένων και του σκηνοθέτη, καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο υπόσκαψης της μοναρχίας δια της λαϊκούρευσης.

5:02 PM  
Blogger Unknown said...

eisai oreos!!
des auto an thes..
www.geocities.com/we_few

10:26 PM  
Blogger cinemad said...

Cheaplog, το μένος σας κατά της «Βασίλισσας» με εκπλήσσει! Ακόμη περισσότερο, δε, τα 3 «αστεράκια» σας που είδα να βάζετε στο «Μια Καλή Χρονιά»!!! :-Ρ

4:16 PM  
Blogger cinemad said...

we_few, κάνετε καλή δουλειά σε επιλογή τίτλων, απ’ ότι είδα. Εύχομαι οι προβολές σας να γίνονται με φιλμ. Ευχαριστώ και για το link.

4:17 PM  

Post a Comment

<< Home