Friday, December 01, 2006

Αυστηρώς Ακατάλληλο [2/5]

Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μάθιου Μπάρνεϊ, Μάρκο Μπραμπίλα, Λάρι Κλαρκ, Γκασπάρ Νοέ, Ρίτσαρντ Πρινς, Σαμ Τέιλορ Γουντ. Επτά σκηνοθέτες, επτά αντίστοιχα φιλμάκια, μια η ουσία: συνουσία. Με το άλλοθι του art project, τούτη η σπονδυλωτή πρόκληση προς τη λογοκρισία και τα ταμπού απέναντι στον ερωτισμό όπως μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, στερείται της σοβαρότητας ενός εγχειρήματος όπως το πρόσφατο «Shortbus», αλλά παρουσιάζει ένα κάποιο πολιτισμικό ενδιαφέρον τμηματικά. Κορυφαία στιγμή το κομμάτι του Κλαρκ, ένα ντοκιμαντερίστικο διαμάντι στο οποίο ο σκηνοθέτης περνάει από κάστινγκ κάμποσους νεαρούς, επίδοξους πρωταγωνιστές σε σκληρό πορνό. Κατόπιν, ο άρρεν νικητής του πρώτου ρόλου θα αναλάβει τα interviews των προτεινόμενων πορνοστάρ για να αποφασίσει ποια θα είναι η παρτενέρ του, ως την «πανηγυρική» κατάληξη, μια σεκάνς κανονικού σεξ που δε διαφέρει σε τίποτε από αυτά που θα βλέπατε σε παραγωγή hardcore ταινίας! Πέραν αυτών των 38 λεπτών απομυθοποίησης της εφηβικής λαγνείας με χιούμορ καυστικά ωμό, το υπόλοιπο φιλμ είναι μια δοκιμασία όχι για τις αισθήσεις αλλά για την αισθητική σας, απ’ όπου η Αμπράμοβιτς φαντασιώνει με κέφι τα βαλκανικά σεξουαλικά έθιμα, ο Μπραμπίλα μοντάρει σαν αστραπή εικόνες… ερωτικής συνεύρεσης για να σε μπουκώσει ειρωνικά, ενώ οι υπόλοιποι δε συναντούν το στόχο παρά μόνο τη γελοιότητα (ο άδοξος αυνανισμός του Τέιλορ Γουντ) ή κάτι το αχαρακτήριστα αξιοπερίεργο (το industrial σεξ του Μπάρνεϊ). Το strobe light του Νοέ με ανάγκασε να εγκαταλείψω την αίθουσα. Όχι πως έχασα και κάτι που δε γνωρίζω πως… το κάνουν, δηλαδή!

Destricted [2006] / για την Athens Voice

2 Comments:

Blogger koolkiller-ess said...

Prepei na pw oti o Barney mou trabhkse idiaiterws to endiaferon me thn ais8htikh toy, ta plana, to blemma toy panw sto kalogymnasmeno swma kai thn diastrofikh sxedon sxesh mhxanhs-an8rwpou(-ghs).Omologoumenws emoiaze pantws perissotero me kati pou 8a perimena na dw se mia ek8esh ws video art

10:58 AM  
Blogger cinemad said...

Video art. Ακριβώς έτσι χαρακτήριζα σε φίλους το κομμάτι του Μπάρνεϊ.

Τελικά, κάπως έτσι κατέληξε να κάνει το γύρο του κόσμου και η ταινία. Μονάχα σε ψηφιακή μορφή, δίχως κινηματογραφικές κόπιες, προβλήθηκε σε ελάχιστες «καλλιτεχνικές» αίθουσες και σε μουσεία ή γκαλερί.

4:10 PM  

Post a Comment

<< Home